EU:s uppförandekod för AI, tredje utkastet

I tisdags publicerades det tredje utkastet till EU:s uppförandekod för AI för allmänt bruk. En av delarna handlar om upphovsrätt.

I detta tredje utkast urvattnas de upphovsrättsliga åtgärderna ytterligare, gentemot tidigare utkast. Kraven för AI-företagen blir lägre och möjligheten att lämna klagomål begränsas.

Särskilt bekymrande är measure I.2.2 vilken får till effekt att AI-tjänsterna får skrapa alla pirattjänster som inte är erkända av domstolar eller myndigheter som pirattjänster. Med tanke på hur många pirattjänster det finns och hur lång tid domstolsprövningar tar så kan AI-företagen få tillgång till i princip alla böcker, dataspel, musik, film, tv- serier och sportsändningar för att träna sin data på, utan att upphovsrättshavarna ersätts.

Utkastet innehåller många vaga formuleringar såsom ”reasonable efforts” och ”appropriate measures” när det gäller att följa åtaganden, såsom att respektera rättighetskrav vid webbskrapning för att skaffa data för modellträning, eller att minska risken för att modeller producerar intrångsgörande resultat.

Tidigare utkast innehöll krav på att AI-tjänsterna skulle tillhandahålla en enda kontaktpunkt för att göra det lättare för rättighetsinnehavare att kommunicera klagomål ”direkt och snabbt”. Nu står det bara att de ska utse en kontaktpunkt för kommunikation med berörda rättighetshavare och tillhandahålla lättillgänglig information om den.

Rättighetsalliansen anser att de upphovsrättsliga åtgärderna är för ospecifika och vaga, vilket riskerar att urholka skyldigheterna för AI-jättarna som kan tolka de vaga kraven som att de har gott om utrymme att fortsätta att samla in upphovsrättsskyddat material för att träna sina modeller.

Publicerad: 2025-03-13