Åtal mot Viking IPTV

Åklagaren har lämnat in åtalet mot den man som misstänks ligga bakom den illegala IPTV-tjänsten Viking IPTV. I samband med tillslaget mot mannen lyckades polisen säkra 12,7 Bitcoin (drygt 5 miljoner sek). Sedan tidigare har tingsrätten beslutat om kvarstad på 16 250 000 kronor.

Förundersökningen är omfattande och innehåller mycket bevisning som visar att mannen har hållit på med illegal IPTV och tjänsten Viking IPTV. Vid tidpunkten för tillslaget hade mannen flera öppna fönster på sin dator där information om tjänsten och dess omfattning framgick. Polisen har även hittat bevisning på både datorer och telefoner, bland annat i chattar på Telegram och Skype. Det har även hållits förhör med kunder till tjänsten.

Tjänsten har, enligt åtalet, haft flera tusen kunder och har omsatt oerhört mycket pengar. En analys som genomförts av polisens kryptovalutaanalytiker visar att kluster av bitcoinplånböcker som kunnat kopplas till mannen har mottagit drygt 308 bitcoins under åren 2018 till 2022. Med dagens växelkurs motsvarar detta ungefär 121 000 000 kronor.

Publicerad: 2023-12-05