Miljonskadestånd mot personen bakom Viking IPTV

Idag dömdes en man för att ha varit involverad i driften av den illegala IPTV-tjänsten Viking IPTV. Han döms för Brott mot upphovsrättslagen till villkorlig dom och dagsböter. Dessutom ska han betala skadestånd till målsägandena. 

Under rättegången i Patent- och Marknadsdomstolen (PMD) presenterades mycket bevisning kring mannens inblandning i tjänsten samt kring de enorma belopp tjänsten omsatt. Mannen har bland annat varit inloggad på tjänstens supportmail samt administrerat tjänstens facebooksida. Mycket bevisning fanns även på mannens mobiltelefon. 

Betalning för tjänsten skedde, som för de flesta andra illegala IPTV-tjänster, huvudsakligen med bitcoins. I praktiken swishar kunderna till en bitcoinväxlare, som för pengarna vidare till de kriminella bakom tjänsten. 

Viking IPTV har haft många kunder och omsatt oerhört mycket pengar. Den nu dömde mannen har även haft många egna återförsäljare. En analys som genomförts av polisens kryptovalutaanalytiker visar att kluster av bitcoinplånböcker som kunnat kopplas till mannen har mottagit drygt 308 bitcoins under åren 2018 till 2022. Med dagens växelkurs motsvarar detta över 200 miljoner kronor. Att komma åt och beslagta kryptovaluta kan vara svårt men i detta fall lyckades polisen säkra hela 12,7 Bitcoin (nästan 8,5 miljoner sek) i samband med tillslag mot mannen. 

Målsägande var ett antal film- och tv-bolag. Filmbolagen SF och Nordisk Film yrkade på nästan 3 miljoner kronor i skadestånd, vilket i stort sett också utdömdes. PMD ansåg att rättighetshavarnas krav var väl underbyggt och godtogs, enligt praxis, av domstolen.

Även ett antal tv-bolag tilldöms skadestånd enligt sina yrkanden, och totalt är skadeståndskraven på över 16 miljoner kronor.

Publicerad: 2024-05-17