Rättegång mot par som står bakom två illegala IPTV-tjänster

Nyligen hölls en rättegång i Patent- och marknadsdomstolen mot ett par i Eskilstuna. Den åtalade mannen misstänks ha drivit två olika IPTV-tjänster vilket under en period har inbringat 2,3 miljoner kronor. En del av dessa pengar, närmare 1,3 miljoner, tror ha slussats vidare till mannens sambo som står åtalad för grovt penningtvättsbrott. Kvinnan påstår sig ha varit ovetande om mannens förehavande och mannen menar att han endast har reparerat digital-tv boxar.

I samband med att polisen gjorde husrannsakan i parets bostad beslagtogs bland annat en Tesla, men också mycket pengar. Värdet av beslaget värderas till cirka 1 miljon kronor. Polisen har gjort en mycket grundlig undersökning och har bland annat kontaktat tidigare kunder och har också själva gjort provbeställning. De båda IPTV-tjänsterna upptäcktes och polisanmäldes av Rättighetsalliansen. Via polisens utredningsarbete kunde de illegala verksamheterna länkas samman.

Illegal IPTV är ett allvarligt och växande problem mot film- och TV-branscherna. Enligt Mediavision betalar 380 000 svenska hushåll (9 procent) för denna typ av olagliga tjänster, vilket i sin tur genererar miljoner i intäkter till organiserad brottslighet. Sverige har näst störst problem med illegal IPTV i Europa, enligt Europeiska Unionens Immaterialrättsmyndighet (EUIPO).

Publicerad: 2022-09-02