Åtal mot man bakom IPTV-tjänst

Ett åtal har väckts mot en man som misstänks ha legat bakom den illegala tjänsten Smart IPTV. 


Smart IPTV var en medelstor och välfungerande IPTV-tjänst som tillhandahöll ett stort antal TV-kanaler och filmer. Betalningar för tjänsten kunde endast ske med kryptovalutan bitcoin.

Efter en anmälan av Rättighetsalliansen år 2019 inleddes en förundersökning och polisen gjorde, efter en tids utredning, tillslag i ärendet i slutet av 2021. Bilder från husrannsakan visar, enligt åtalet, att den misstänkte vid  tillfället hanterade Smart IPTV och var inloggad på både mailkonton och kryptoplånböcker med kopplingar till tjänsten. Kryptovaluta togs även i förvar vid husrannsakan.

Vid tillslaget påträffades fem mobiltelefoner och en dator som alla innehöll IPTV-relaterat och/eller kryptorelaterat material. Polisen har bland annat hittat mail med IPTV-kunder och mail om problem med en server.

Åtalet omfattar 20 filmer och det finns ett beslut om kvarstad på 12 350 000 kronor. Den misstänkte har under förundersökningen förnekat brott.

Illegal IPTV är ett stort problem i Sverige. Hela 380 000 svenska hushåll (9%) betalar för illegala IPTV tjänster, enligt analysföretaget Mediavision. Betalningarna ska oftast ske med Bitcoin, och genererar miljontals kronor i intäkter till kriminella och organiserad brottslighet. Det orsakar rättighetshavarna stora skador och leder även till skador på samhället i form av bland annat minskade skatteintäkter och uteblivna jobb.

Publicerad: 2022-12-01