Dom gällande illegala IPTV-tjänster

Igår kom domen mot en man från Eskilstuna som varit inblandad i driften av de illegala IPTV-tjänsterna northtv och playtv. Polisanmälan gjordes av Rättighetsalliansen.

Båda tjänsterna var, som andra illegala IPTV-tjänster, slutna och erbjöd ett stort utbud av upphovsrättsligt skyddade filmer, serier och tv-kanaler. Betalningar kunde bland annat ske via bitcoin.

Mannen, som är i 40-års åldern, har sålt IPTV-boxar och tagit emot betalningar för tjänsterna. Han har postat boxar som varit programmerade att ansluta till en av de illegala tjänsterna. Han kan även kopplas till betalningar som gjorts till serverhostar där en av hemsidorna har lagrats.

Användarna kunde betala för playtv via Paypal, till ett konto som kunde kopplas till den dömde mannen. På paypalkontot har det gjorts insättningar på cirka 1,2 miljoner kronor under sex månader år 2020. Mannen har även tagit emot betalningar på sitt Swish-konto.

Genom att ta emot betalningar har han kontrollerat vilka personer som fått del av utbudet på de illegala tjänsterna och genom att skicka boxar har han tillgängliggjort filmerna i fråga. Han döms därför döms som gärningsman.

Mannen, samt en närstående kvinna, misstänktes även för penningtvättsbrott men frikänns på dessa punkter eftersom domstolen inte ansåg det styrkt att inkomsterna kom från just northtv eller playtv.

Domstolen bedömer straffvärdet till sex månaders fängelse.

Domen visar återigen att personerna bakom de illegala tjänsterna inte kan gömma sig bakom invändningar om att de endast gjort någon mindre del, som exempelvis att posta boxar eller svara på frågor från kunder. Utredningen visar också på hur de illegala tjänsterna inbringar stora belopp som hamnar direkt i gärningsmännens fickor. Illegal IPTV är ett stort problem. Det drabbar både film- och tv-branscherna som samhället i stort. Hela 380 000 svenska hushåll (9%) betalar för illegala IPTV-tjänster, enligt Mediavision. Detta genererar miljontals kronor i intäkter till kriminella och organiserad brottslighet. Det orsakar rättighetshavarna stora skador och leder även till minskade skatteintäkter och uteblivna jobb.

Publicerad: 2022-09-13