Dom mot illegal IPTV-tjänst

Idag dömdes en man från västkusten för att ha varit delaktig i den illegala tjänsten Smart IPTV. Åtalet mot mannen innehöll mycket bevisning och bland annat fanns det både bilder och mail som visade den dömdes inblandning.

Smart IPTV var en medelstor tjänst som innehöll tusentals filmer och tv-kanaler. Straffvärdet för det brott som mannen dömdes för beräknas motsvara tre månaders fängelse, men domstolen nöjde sig med att döma mannen till villkorlig dom och böter. Vi är nöjda med att ytterligare en illegal IPTV-tjänst försvunnit och att de som ligger bakom tjänsterna döms för de brott de begår. Däremot anser vi att straffen är för låga och vi hoppas att snart få se ett åtal för grovt upphovsrättsbrott, där straffskalan är fängelse i lägst sex månader och högst sex år.

Illegal IPTV är ett stort problem. Det drabbar både film- och tv-branscherna som samhället i stort. Hela 380 000 svenska hushåll (9%) betalar för illegala IPTV-tjänster, enligt Mediavision. Detta genererar miljontals kronor i intäkter till kriminella och organiserad brottslighet, vilket orsakar rättighetshavarna stora skador och som även leder till minskade skatteintäkter och uteblivna jobb.

2023-02-06