Drog in över 5 miljoner på illegal tjänst – åtalas

En man från Skåne åtalas för att ha drivit den olagliga IPTV-tjänsten Scandinavian IPTV. Anmälan mot tjänsten gjordes av Rättighetsalliansen och målsägande är filmbolagen SF och Nordisk Film. På samma sätt som andra illegala IPTV-tjänster tillgängliggjorde Scandinavian IPTV ett mycket stort utbud av filmer och tv-kanaler utan tillstånd från rättighetshavarna. 

Anmälan och polisutredningen visar att mannen har tagit emot betalningar på ett Paypalkonto kopplat till IPTV-tjänsten. Under drygt två års tid har han fått cirka 5000 betalningar på totalt ungefär 5,3 miljoner kronor. Pengarna har sedan överförts till olika bankkonton tillhörande honom själv. Utöver detta har det även skett betalningar i Bitcoins via Swish, så verksamheten har troligtvis genererat ännu högre summor.

Mannen kan även kopplas till tjänsten genom mailadresser, betalningar, inloggningar på relevanta tjänster och information som hittats i hans telefoner och datorer.

Det finns ett kvarstadsbeslut på drygt 16 miljoner kronor och tillgångar har säkrats för att täcka målsägandenas skadeståndsanspråk. Rättegången är planerad till den 23 mars.

2023-02-06