Första domen gällande grovt upphovsrättsbrott

Nyligen dömdes två män för grovt upphovsrättsbrott. Det är den första domen där lagstiftningen gällande grovt upphovsrättsbrott har använts. Rättighetsalliansen arbetade länge med att få till stånd denna lagstiftning, kallad Lex Pontén. Påföljden för grovt upphovrättsbrott ligger i linje med andra grova ekonomiska brott, d.v.s. fängelse i lägst sex månader och högst sex år. Med denna straffskala öppnas även fler verktyg upp för polisen, som i detta ärende bland annat använt sig av telefonavlyssning. Lagstiftningen gäller för brottsperioder efter 1 september 2020.

Männen döms för att har drivit en illegal IPTV-tjänst med många kunder och stora inkomster. Bevisningen var god och under rättegången framkom att nätverket haft över 10 000 kunder. Vid tillslagen hos männen kunde polisen säkra stora summor kontanter, whiskyflaskor värda en miljon, 47 guldtackor och bitcoin till ett värde av ca 450 000 kronor. 

Förutom att de döms till fängelse i 2 år och 6 månader ska de även betala skadestånd till de målsägande tv-bolagen på sammanlagt 196 miljoner kronor.

2023-10-17